You are currently viewing Wat gebeurt er met je lichaam als je elke ochtend havermout eet?

Wat gebeurt er met je lichaam als je elke ochtend havermout eet?

De hele waarheid over de invloed van de meest populaire pap op ons lichaam

Het is algemeen aanvaard dat havermout in de ochtend een garantie is voor gezondheid en energie voor de hele dag en dat het moeilijk is om een beter alternatief voor het ontbijt te vinden. De Britten zijn solidair met ons, wiens ochtendrantsoen zelden zonder gezonde granen gaat, maar de Fransen, Italianen en vele andere landen kunnen prima zonder pap op hun menu. Om erachter te komen of het echt zo nuttig is om elke dag havermout te consumeren , wendde we zich tot een expert op het gebied van goede voeding, de ideoloog en ontwikkelaar van het auteursmenu GrinDin, een service voor het bezorgen van heerlijk en gezond voedsel voor het geheel dag.

Laten we eerst opschieten om de bekende mythe te ontkrachten dat elke havermout goed voor je is. Verre van. Alleen volkoren granen of grove vlokken gekookt in water of melk kunnen als “juist” worden beschouwd. Alle instant havermout-analogen bevatten over het algemeen veel suiker, additieven en smaakversterkers die schadelijk zijn voor het lichaam.

Ten tweede is het met geen enkele pap mogelijk om af te vallen.Velen zijn er zeker van dat door havermout in hun dieet op te nemen, het proces van afvallen vanzelf zal beginnen. De bewering is praktisch waar, maar er wordt hier niet gespecificeerd dat het graan grofgemalen moet worden, gekookt in water en niet in melk en zonder toevoeging van room, en ook suiker en zijn vervangers moet uitsluiten. Voedingsdeskundigen raden ook aan pap vooral te eten op de dagen dat je een trainingsplan hebt – complexe koolhydraten worden sneller opgenomen bij lichamelijke activiteit.

Ten derde zullen velen verrast zijn, maar ondanks wat vaak wordt gedacht, is pure havermout verre van de beste optie voor een gezond ontbijt. Het bevat namelijk te weinig eiwit, wat bij het ontwaken van levensbelang is voor het lichaam. Daarom is het beter om pap als lunch te eten of te combineren met eiwitrijke gerechten – omeletten, kaastaarten, kwark of een plakje kaas.

En nu voor het aangename. Natuurlijk heeft havermout ook gunstige eigenschappen waar artsen en voedingsdeskundigen graag over praten. Het is inderdaad dit graan dat in de eerste plaats wordt aanbevolen om te worden opgenomen in de voeding voor acute ziekten van het maagdarmkanaal, omdat het omhullende eigenschappen heeft, de spijsvertering vergemakkelijkt en het lichaam van gifstoffen ontdoet. In dit geval raden artsen aan om het graan op de juiste manier te koken en af te vegen, omdat grove voedingsvezels alleen het maagslijmvlies kunnen beschadigen.

Vanwege het hoge vezelgehalte helpt havermout niet alleen om de darmfunctie te normaliseren, maar ook om de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te verlagen. Het bevat de belangrijkste componenten voor de gezondheid – magnesium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, zink en een hele mix van voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor de vorming en ontwikkeling van botten en spierweefsel: daarom raden artsen aan dit graan voor kinderen te koken .

Om het ontbijt niet alleen gezond, maar ook lekker te maken, is het belangrijk om de juiste graansoort te kiezen. In de regel zijn er drie hoofdsoorten havermout in winkels. De eerste zijn volle granen, die lang moeten koken. Het is deze optie die door veel artsen als het meest gunstig voor het lichaam wordt beschouwd vanwege de hoge concentratie aan vitamines, mineralen en vezels. Vanwege de hardheid duurt de bereiding van dergelijk graan ongeveer 30 minuten – een luxe waar maar weinig mensen genoeg tijd voor hebben.

Volkoren vlokken zijn veel populairder. In dit geval wordt het graan gerold met een pers zonder warmtebehandeling en wordt het daardoor minder stijf zonder zijn nuttige eigenschappen te verliezen. Dergelijke havermout kan worden gestoomd met kokend water of 10-15 minuten worden gestoofd.

Het derde type is gestoomde vlokken, die worden beschouwd als de handigste en snelste optie voor het maken van ontbijt. Het volstaat om er kokend water over te gieten of ze een paar minuten in hete melk te koken. In dit geval ondergaan de korrels, behalve dat ze met een pers worden gerold, ook een stoombehandeling, waardoor hun hardheid afneemt en ze sneller worden gekookt.

Er wordt aangenomen dat thermische werking enkele van de nuttige componenten in het graan kan vernietigen. De meest waardevolle stoffen waaruit havermout bestaat – de natuurlijke antioxidant vitamine E, B-vitamines en nuttige mineralen (magnesium, kalium, zink, fosfor) – blijven echter ongedeerd tijdens het koken.

Voedingsdeskundigen zijn er zeker van dat de lekkerste en vooral gezonde pap zal worden als je verschillende soorten vlokken tegelijk mengt: gestoomde, gerolde en haverzemelen. Zo zorgen gestoomde vlokken voor een zachte basis, hardere vlokken geven structuur en zemelen maken de pap gezonder, omdat ze de meeste vezels bevatten. Als basis kunt u een verhouding van 2: 2: 1 nemen.

Wat betreft de kookmethode, granen gekookt in melk kunnen net zo nuttig zijn als havermout in water. Kies een laag vetpercentage en onthoud dat de overheersende vitamine E in havermout een in vet oplosbaar bestanddeel is en vet moet worden opgenomen. Daarom is het aan te raden om aan havermout in water noten of lijnzaadolie toe te voegen en bij lactose-intolerantie kan gewone melk ook vervangen worden door kokos- of amandelmelk.

Een belangrijk punt: voeg in geen geval suiker toe aan de pap.Probeer vervangers, fruit of gedroogd fruit te gebruiken – ze geven de havermoutsmaak en zijn niet schadelijk voor het lichaam. Fruit bevat, in tegenstelling tot vlokken, veel vitamines, waarvan de gunstige eigenschappen verdwijnen tijdens warmtebehandeling. Daarom is het beter om ze niet met ontbijtgranen te koken, maar op een bord te leggen, hete pap te gieten en 5 minuten te laten staan. Je kunt het afgewerkte gerecht ook versieren met verse bessen.”