Citroen is een van de belangrijkste bronnen van vitamine C. Waarom citroen nuttig en schadelijk is voor de menselijke gezondheid, wat het helpt en hoeveel u per dag kunt eten, en hoe u citroenen op de juiste manier kiest en bewaart.
Citroenen zijn de vruchten van een lage, tot 5-8 meter hoge, groenblijvende boom van de citrusfamilie. India, China en de tropische eilanden in de Stille Oceaan worden beschouwd als hun thuisland en de eerste vermelding dateert uit de 12e eeuw. Tegelijkertijd werden citroenen door de Arabieren naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Spanje en Italië gebracht. De vrucht kwam pas in de 18e eeuw naar Rusland. Nu zijn de belangrijkste exporteurs India en Mexico.
Samenstelling en calorieën
Citroenen bestaan bijna volledig uit water, terwijl ze rijk zijn aan veel stoffen die heilzaam zijn voor het menselijk lichaam. De vruchten hebben een hoog gehalte aan ascorbinezuur (tot 0,085%), ze bevatten ook vitamine A, E, D, P en B. Citroenen bevatten ijzer, koper, kalium, calcium, natrium, fosfor, zink, boor, flavonoïden , fytonciden, glycosiden, pectine.

Citroenoogst “Meyer Lemon”
Het caloriegehalte van 100 gram van het product is 34 kcal en de voedingswaarde:
-
—
eiwitten – 0,9 g;
-
—
vetten – 0,1 g;
-
—
koolhydraten – 3 g.
Nuttige eigenschappen van citroen
Twee eetlepels citroensap bevat de helft van de dagelijkse menselijke behoefte aan vitamine C. Het versterkt op zijn beurt het immuunsysteem, beschermt het lichaam tegen virussen en bacteriën, versnelt wondgenezing, vertraagt het verouderingsproces, reinigt gifstoffen, neemt deel aan de synthese van hormonen, verlaagt de bloeddruk . Citroen stimuleert ook, verlicht vermoeidheid en slaperigheid, bestrijdt misselijkheid, verbetert de darmmotiliteit, verjongt, vult het gebrek aan vitamines en mineralen in beriberi aan. Het heeft een cosmetisch witmakend effect op de huid, verstevigt de huid en reguleert de talgklieren.
Voedingsdeskundige Veronika Khovanskaya vertelde RIA Novosti dat de mogelijke voordelen van citroenen als volgt zijn:
-
—
verminderd risico op een beroerte;
-
—
kankerpreventie;
-
—
verbetering van de teint;
-
—
astma preventie;
-
—
verbeterde opname van ijzer.

Schade van citroen en contra-indicaties
Deze vruchten zijn sterke allergenen, dus mensen met individuele intolerantie mogen ze niet eten. Het nadeel van citroenen is dat ze dermatitis kunnen veroorzaken en het tandglazuur kunnen beschadigen vanwege de grote hoeveelheid zuren. Vanwege het hoge suikergehalte wordt het product niet aanbevolen voor mensen met diabetes en maagzweren. Bovendien kan het aandoeningen in de pancreas, verergering van enteritis, colitis en acute gastro-enterocolitis veroorzaken. Met alle gunstige eigenschappen van citroenen, moeten ze met mate worden geconsumeerd – een teveel aan vitamines is net zo schadelijk als een tekort.
De voordelen en nadelen van citroenzuur voor het menselijk lichaam
Citroenzuur komt voor in citroenen, het is ook verkrijgbaar als wit poeder, dat wordt gebruikt als voedingsadditief (code – E330). Dankzij de “citroen” worden gifstoffen, gifstoffen, zouten en andere schadelijke stoffen die de werking van het lichaam verstoren, verwijderd. Het verbetert stofwisselingsprocessen en heeft een positief effect op gewichtsverlies. Tegelijkertijd kunt u het alleen in kleine hoeveelheden gebruiken na overleg met een arts. Citroenzuur kan een verergering van maagaandoeningen veroorzaken, in droge vorm kan het de slijmvliezen beschadigen. Bij gastro-oesofageale refluxziekte verergert een symptoom zoals brandend maagzuur.

De voor- en nadelen van koffie en thee met citroen
Koffie met citroen stimuleert, dus wordt het gebruikt als remedie tegen vermoeidheid. De drank kan de immuniteit verhogen, de eetlust verminderen in de strijd tegen overgewicht en is nuttig bij hypotensie. Het mag echter niet op een lege maag worden gedronken, om de maag niet te irriteren en geen verergering van gastritis en andere gastro-intestinale aandoeningen te veroorzaken. Het is ook gecontra-indiceerd bij zwangere en zogende moeders.
Citroenthee is een traditionele drank tijdens verkoudheid en griep, het helpt de symptomen van ziekten te verminderen en sneller te herstellen. Tegelijkertijd verbetert citrus de eigenschappen van thee, dus het stimuleert niet slechter dan koffie. Het helpt ook om misselijkheid te stoppen en de werking van het zenuwstelsel te normaliseren. De schade van thee met citroen is dat het een negatieve invloed heeft op mensen met gastro-intestinale aandoeningen. Beide dranken tasten de kwaliteit van het tandglazuur aan en hebben geen zin als er suiker aan wordt toegevoegd.
Voordelen van citroenwater
Er wordt aangenomen dat water met citroen de spijsvertering, darm- en leverfunctie verbetert. Verrijkt met vitamines dankzij het fruit, verhoogt het de efficiëntie, helpt het immuunsysteem, verwijdert overtollig vocht uit het lichaam en verlicht zwelling. Regelmatige consumptie van zo’n drankje kan de vaten en het bloed reinigen. Water met citroen is nuttig voor de preventie van griep en SARS en helpt gewicht te verminderen, en voorkomt ook de afzetting van overtollige vetmassa door de stofwisseling te stimuleren. Als je elke dag water met citroen drinkt, kun je jezelf beschermen tegen virussen en je humeur verbeteren.

“Het drinken van citroenwater in plaats van sap of frisdrank kan gunstig zijn omdat het de suikerinname van een persoon vermindert, wat vervolgens kan leiden tot gewichtsverlies. Ook voorkomt het drinken van veel citroenwater uitdroging.”
U moet zich echter niet laten meeslepen door zo’n “cocktail”, omdat dit erosie van het tandglazuur kan veroorzaken .
Voordelen van citroen en gember
De rijke chemische samenstelling van deze producten, die veel vitamines, mineralen en aminozuren bevat, zal de algehele conditie van het lichaam helpen verbeteren en verjongen. Gemengd met gember, honing en thee wordt citroen een krachtig antiviraal middel dat ook de spijsvertering verbetert. Ook verlagen deze supplementen het niveau van “slechte” cholesterol, hebben ze een antioxiderende werking, die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

De voor- en nadelen van honing met citroen
Honing met citroen kan een gunstig effect hebben op het immuunsysteem, de werking van het cardiovasculaire systeem verbeteren, botten versterken en de hersenen stimuleren. Het mengsel bestrijdt ook “slechte” cholesterol, reinigt het lichaam en verhoogt de efficiëntie.
De schade van deze producten ligt in het feit dat het risico op verergering van ziekten van de maag, nieren en het urogenitale systeem, het optreden van ernstig brandend maagzuur toeneemt.
Voordelen van citroenschil en schil
Citroenschil bevat essentiële oliën, voedingsvezels, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, natrium, koper, selenium, vitamine C, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, vitamine A en E. Door de rijke samenstelling, het draagt bij aan de gezondheid van het hart, verbetert de gezondheid van de botten, ondersteunt de mond- en spijsvertering. Citroenschil helpt bij het wegwerken van kolieken, braken, winderigheid, dyspepsie, verhoogt de eetlust en is effectief bij tandvleesproblemen, vernietigt schadelijke bacteriën in de mond en darmen.

Leer, citroen of vanille? Hoe u uw imago kunt verbeteren met geurenWat berooft een persoon van het verlies van reuk veroorzaakt door het coronavirus? Anna Sivacheva, een klinisch psychologe, sprak voor Sputnik radio over de rol van geuren in ons leven.
Voordelen van bevroren citroen
In bevroren toestand verliezen citroenen hun heilzame eigenschappen niet en hebben ze ontstekingsremmende, antioxiderende, antimicrobiële en immunomodulerende effecten. Net als verse, bevroren citrus heeft het een positief effect op de spijsvertering, immuniteit, reinigt het het bloed en verbetert het de stofwisselingsprocessen.
De voor- en nadelen van vers geperst citroensap
Citroensap verdund met warm water is nuttig voor keelpijn, bronchiale astma en hoesten. Tijdens het laagseizoen helpt het vitaminegebrek te voorkomen, wat het algehele welzijn verslechtert, en helpt het ook om de bloeddruk te normaliseren, heeft het een gunstig effect op de huid, helpt het bij het wegwerken van acne, maakt het nagels en haar sterker. Tegelijkertijd mag u het niet misbruiken om de maag niet te beschadigen, omdat ziekten zoals gastritis, pancreatitis, zweren, enz. Kunnen optreden. Citroensap kan niet in pure vorm worden gedronken – het moet altijd worden verdund met water.
Citroen in de geneeskunde
De beroemde middeleeuwse arts Avicenna merkte op dat citroenen het beste medicijn zijn tegen hartaandoeningen. Men geloofde dat ze tijdens epidemieën konden beschermen tegen de pest. Nu worden ze voor therapeutische en profylactische doeleinden gebruikt bij schending van het mineraalmetabolisme, beriberi, ziekten van het maagdarmkanaal, urolithiasis, reuma, atherosclerose, scheurbuik, amandelontsteking, jicht, hypertensie. Hoe u citroenen als medicijn gebruikt, kan alleen door een arts worden bepaald, dus u moet hem eerst raadplegen.
Ook verhoogt de vrucht de synthese van collageen in het lichaam, waardoor verjonging optreedt. Citroensap geneest gebarsten nagels, vermindert hun kwetsbaarheid. In de cosmetologie wordt het toegevoegd aan crèmes, haarbalsems, lotions en maskers. Huidverzorgingsproducten op basis van fruit verjongen de huid en vullen deze met vitamines.

Citroen bij het koken
Bij het koken worden rauwe citroenen gebruikt en worden ze ook toegevoegd aan zoetwaren, salades, frisdranken en alcoholische dranken. Citroensap wordt vaak gebruikt om de smaak van verschillende gerechten te verbeteren, zoals vis of vleeswaren. Daarnaast worden jam en jam , crèmes, sauzen, siropen gemaakt van fruit en dient citroenzuur als zuurteregelaar in verschillende zoetwaren en bakkerijproducten.
citroen voor gewichtsverlies
“Citroenen voor gewichtsverlies worden meestal juist als toevoeging aan water gebruikt”, zegt Veronika Khovanskaya. “Er zijn verschillende systemen om snel gewicht te verliezen met citroenwater, maar die op basis van langdurig vasten kunnen een gevaarlijke manier zijn om af te vallen. Als we praten over spaarzame maatregelen, intermitterend vasten en het drinken van citroenwater kan uitkomst bieden.”

Voedingsdeskundige vertelde wie geen citroen mag eten
Hoe te kiezen
Een goede citroen mag niet te hard of te zacht zijn – dat is een teken van overrijpheid. Koop geen fruit met een ongelijkmatige schil, bedekt met donkere stippen of vlekken. Als de vruchten geen geur hebben, zijn ze hoogstwaarschijnlijk met chemicaliën gekweekt. Een kwaliteitsproduct heeft een elastische, gelijkmatige schil, zonder verwelkte plekken.
Hoe en hoeveel te bewaren
Citroenen kunnen bij kamertemperatuur tot twee weken goed blijven als ze niet in de zon worden geplaatst. In de koelkast neemt hun houdbaarheid toe tot twee maanden, maar het is onwenselijk om het fruit op een gewone plank met andere producten te plaatsen, het is beter om ze in het compartiment voor groenten en fruit te plaatsen. Om het product langer te bewaren, kunt u het in bakpapier wikkelen.